Horvathek
2016-02-02 06:51:30
Gyertyaszentelő Boldogasszony – Mária ekkor mutatta be Jézust a templomban – február 2.
Boldogasszony hitünk jóval a Jézus előtti időkből ered.
Boldogasszony a magyar ősvallás nőistensége, a termékenység, az anyaság, az életerő szimbóluma, a teremtés és a lét misztériumának hordozója, szülést segítő, életadó istenanya, anyatermészet megjelenítője. Lehet, hogy az ősi istennőt talán Babbának vagy Bábának hívták, miként máig fennmaradt a csángóknál a Babba Mária elnevezésben. A hitvilágunkban szereplő Boldogasszony - Babba - fogalma közel állt a katolikus Szűz Mária fogalmához - Szent István azért tudta az országát Szűz Máriának felajánlani és ezt a felajánlást a magyarokkal elfogadtatni. A Boldogasszony alakja szépen a egybemosódott Szűz Máriával. A Mária-kultusz az egész magyar kultúrkörben megtalálható.
Boldogasszony ünnepek az egész évben felbukkannak, közös vonásuk, hogy mindegyik Szűz Mária ünnepléséről szól. Hét Boldogasszony ünnepet tart számon a néphagyomány, a hetes szám szakralitására kell odafigyelnünk!
Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, Mária tisztulásának napján arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt Anna és az öreg Simeon. Utóbbi a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való azonosulás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek; már az ókeresztény korban Krisztus jelképévé vált: magát fölemészti, hogy másoknak szolgálhasson.
Egy XV. századi dokumentum szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén királyaink szokása volt a szentmisén megjelent főpapok és országnagyok között gyertyát osztani.
( A magyar középkorban ezen az ünnepnapon először a tüzet áldották meg, aztán a szentelt tűznél gyújtották meg a gyertyákat.)
A magyar paraszti hagyományban a szentelt gyertya születésétől haláláig elkísérte az embert. Gyertya világított az újszülött mellett ; amikor a fiatal anya először ment újra a templomba gyertyát vitt a kezében. A súlyos beteg mellett is gyertyafénynél virrasztottak. A szentelt gyertyát kiemelt helyen tartották.
Kölcsey Himnusza előtt a Boldogasszony Anyánk kezdetű ének töltötte be a Himnusz szerepét a katolikusok számára. Örömmel látom, hogy e-tankönyvben is szerepel:
http://www.mozaweb.hu/Lecke-mozaWeb-Himnusz-A_boldogasszony_anyank-100189
Terez
2016-02-02 05:49:13
Kocsisilona
2016-02-02 01:49:24
MISZTOTFALUSI KIS MIKLOS -- ez a neve annak a nyomdasznak, betuszedonek, akire Horváth Feri celzott a betelefonalasaban.
Apista
2016-02-01 21:34:14
Miért, volt egyáltalán adás?
Ferenc
2016-02-01 21:15:57
A mai "Cenzura nélkül" c.müsort az interneten gyakorlatilag nem lehetett nézni.
Topi
2016-02-01 20:54:52
Lehel
2016-02-01 20:43:44
Sajnos egyelőre újra sem indítható az online műsor...
Topi
2016-02-01 19:43:51
Lehel
2016-02-01 19:07:04
Kedves Terez !
Én azon elvek mögött állok, amikben megtapasztalás után hiszek. Ha Mindszentiöcsi is hasonlóan gondolkodik, akkor egy gyékényen állunk és hiszem, hogy CSAK ez a gondolkodás vezetheti ki hazánkat a rabságból. Ha kéred, a mai gyakorlatból legalább 20 dolgot tudok sorolni,ami mind önmagukban is ellehetetlenítik a honi függetlenség visszaállítását.
Kéred, hogy soroljam őket ?
Te mit szeretnél?
Lehel
2016-02-01 19:06:06
Kedves Terez !
Én azon elvek mögött állok, amikben megtapasztalás után hiszek. Ha Mindszentiöcsi is hasonlóan gondolkodik, akkor egy gyékényen állunk és hiszem, hogy CSAK ez a gondolkodás vezetheti ki hazánkat a rabságból. Ha kéred, a mai gyakorlatból legalább 20 dolgot tudok sorolni,ami mind önmagukban is ellehetetlenítik a honi függetlenség visszaállítását.
Kéred, hogy soroljam őket ?
Te mit szeretnél?
Terez
2016-02-01 18:57:45
Lehel , az Echo televizio is kozvetitette eloben Vona Gabor beszedet. Akkor talan a Fidesz is bealt a Jobbik moge? A mintszentiocsi ostobasagai kar fokozni!
Lehel
2016-02-01 18:34:31
Kedves Mindszentiöcsi ! A szüleim voltak kisiparosok ( ők szó szerint ), én inkább kistermelőnek nevezhetem magam.
Azt hiszem, az életünk történésein - mint állatorvosi lovon - végigkövethetjük ennek a magyar nyomorúságnak szinte minden okát. Kb. 38 évvel ezelőtt, alkalmazottként a Lehel Hgépgyárban, fejlesztőmérnökként kezdtem dolgozni. Láttam, hogy nincs remény jelentős béremelésre és csak úgy fordíthatok a sorsomon,ha ki tudok bújni a fűnyíró alól. Önálló feladatot kaptam, amit sikerült úgy megoldanom, hogy az OTH találmányként fogadta be aspiratúrámat,aminek az lett volna a következménye, hogy a megtakarítás 8 % -át a gyártól a feltaláló megkapja. Ez az összeg, akkor közel 20 évi bérem lett volna.Egy évet vártam, majd a Vezérig-hoz mentem,kérdezvén, mire számítsak. Egyenes válasz helyett a Kérdése az volt, hogy ha ezt kifizetnék, mit szólnának a többiek?.. majd elküldött vissza dolgozni, mondván, még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy ebben állást foglaljak...Be kellett lássam, magas szintű tudást, csak hasonló szervezeteken keresztül tudnék értékesíteni ( akkor olyan komcsi főnökökön keresztül, akik rettegnek mindenkitől, akik többre képesek m int ők , ezért biztosan betartanak)i, ezért a baromfiiparra nyergeltem át - először a gyári munkám mellett. Ebben sikerült olyan fellendülést meglovagolnom, hogy egyre kevesebb időm maradt a munkaadóm számára, majd ott is hagytam a tervező asztalt és így cégként,illetve kistermelőként 30 éve önfoglalkoztató vagyok.Később megkaptam a találmányi pénzt is, de akkor már nem volt kedvem újra kiszolgáltatni magam.
Igen, pontosan, ahogy Te is leírtad, teljes felelősséggel kell élnünk, az a helyes.
Sajnos a '87 es évet követően olyan idegen testből származó törvényeket hoztak, ahol a honi gazdaságot "jogszerűen" le lehetett építeni. Szó szerint kaszinót csináltak a reálgazdaságból és a csalókat, akik egyébként még ezen kereteket is túllépik, a bíróságok védik.
Megjegyzem, hogy Svájc talán az egyedüli ország, ahol még normális képzés és igazságszolgáltatás folyik.Az EU-ban Magyarország ilyen szempontból talán az utolsó.
A tömegessé váló visszaélések miatt cégeimnél több gazdasági pert végigcsináltam, sajnos szinte mindenhol megtapasztaltam a bíróságok velünk szembeni elfogultságát. Ha ez a magyar állam, ezen nincs mit szeretni.
Most persze ismét kezdenek politikusaink a " kampányokban közjóra" hivatkozni,ugyanakkor azon törvényeket és kártételeket változatlanul engedik pusztítani, amik útján a jöttmentek továbbra is kiszolgáltatott helyzetben tartják az itt élőket. ..Nemzeti konzultáció? pénzszórás és kábítás az egész.A jobikból Krisztinát kiállását tiszteltem, de sajnos ma már vele kapcsolatban is szaporodnak kétségeim,amíg a többiekkel kapcsolatban konkrét negatívumokat tudnák sorolni- de nem nyilvánosság előtt.Itt csak annyit mondok, hogy velük szemben sem él a bizalmam tovább. Csak a köreinkeben élők között azokban bízzunk, akik részéről megtapasztaltuk a tisztességet. Őket viszont vonjuk be életünkbe, csak velük bonyolítsuk ügyleteinket...Üdv
Csaba
2016-02-01 17:41:09
Csaba
2016-02-01 17:03:04
totya54
2016-02-01 16:19:58
mindszentiocsi
2016-02-01 11:57:22
Kedves Lehel! Köszönöm egyetértő válaszod és igen, sajnos ez van! Úgy gondolom,hogy Te sem vagy már mai gyerek és ahogy írtad kisiparos vagy tehát mindig a saját lábadon álltál és Tőled is inkább elvontak mint,hogy inkább adtak volna támogatást. Én is elmúltam már hatvan,és kisiparos voltam,erről szólt az életem,hogy mindenért meg kellett küzdenem ,nem adtak semmit ingyen,ha buktam valamin azért csak magamat hibáztathattam,ha volt egy kis nyereség azt csak magamnak köszönhettem.Soha nem kultiváltam a Jobbikot,viszont így csalódnom sem kellett bennük.És igen:összenő ami összetartozik,sajnos már a kezdettől fogva látom ezt.Ami nagyon aggasztó,hogy a fiatalok közül pont azok távoznak külföldre dolgozni akik hasonló felfogásúak,mint a régi típusú kisiparosok.Dolgozni mennek. Azok a fiatalok akik itthon maradtak,azok döntő részben a nómenklatúra apparátusában helyezkedtek el,feladva fiatalos lendületüket a közösön élősködést a here életformát tanulgatják,természetesen a személyes egyéni felelősség minden következménye nélkül.Ezért ostorozom mindég az oktatásügyünket,mert ezt a személyes felelősséget nem nevelték beléjük!Mit akar ez a Vona gyerek, löki az üres dumáját az oktatásügy megsegítéséről?Itt nem segítőkezet kell nyújtani,csak úgy általánosságban,hanem kitakarítani az alkalmatlanokat,és a pedagógustársadalomtól is megkövetelni az egyéni felelősséget.Ha én elrontottam egy termékemet azt ki kellett dobnom a veszteséget viszont le kellett nyelnem,ha tetszett,ha nem.Szerintem,viszont több százezer magyar gyermek erkölcsi,morális lerontása helrehozhatatlan bűn és egy egész társadalom és nép látja kárát.Amit az új politikai elitünkön és nómenklatúránkon gyönyörűen lemérhetünk,oktatásügyi hibás termékek ők! Sajnos! Tisztelettel:Mindszentiöcsi !
Lehel
2016-02-01 10:42:24
Kedves Mindszentiöcsi !
A csalódás bizony keserű élmény.
Prostituálódtak,és összenő, ami össze tartozik...Nézd meg, miből élnek ! "vetésforgő" de nem úgy, ahogy a földművesek megszokták.
AFideszfanHírtv már a rendelkezésükre áll, így nem csoda,hogy nem indítanak más médiát...
A közülük jövőkben sem szabad túlzottan bízni. Kiállásuknak ugyanis van egy számukra ésszerű határa, ez pedig, ogy nem fogják sérteni a "köreik " érdekét, ahogy azt az ügyvédektől megszokhattuk.
mindszentiocsi
2016-02-01 10:35:56
Lehel
2016-02-01 10:34:17
Kedves Nóri !
Most olvastam beírásodat,majd fogtam a telefont és kérdeztem olyan ismerősömet,aki rég óta él Pilinyben.
Igen, - mondja az ismerősöm - , ismerte Édesanyádat és ma is emlékszik rá.
Megnyugtatlak ezzel. remélem !
Örülök, hogy Te sem felejtetted el. Az ember szíve csak a rosszat igyekszik feledni.
mindszentiocsi
2016-02-01 09:06:02